[1 mei 2019] Afgelopen week fotografeerde designJAAP de 18e-eeuwse Villa Carlotta in het Italiaanse dorp Tremezzo aan het Comomeer.

Villa Carlotta

De bouw van de villa startte aan het einde van de 17e eeuw voor de adellijke familie Clerici, een Milanese familie die in hoog aanzien stond. Dit is namelijk niet het enige gebouw dat voor de familie Clerici is gebouwd, zo was er ook het Palazzo Clerici, dat voor Giorgio Antonio Clerici gebouwd was omdat hij zoveel betekende voor het diplomatieke korps in de Spaanse regering.

In 1801 kocht Gian Battista Sommariva, een zakenman en een ‘politico e imprenditore’ (een beschermheer van de kunsten) de villa en de grond eromheen. Dankzij deze persoon bevindt zich een enorm aantal kunstwerken uit zijn collectie in deze villa. Zo zijn er meesterwerken van Canova, Thorvaldsen en Hayez in terug te vinden naast een romantische tuin. 

Villa Carlotta

In de tweede helft van de 19e eeuw kocht Prinses Marianne van Nassau de villa met haar tuin voor haar dochter Charlotte (Carlotta in het Italiaans) in verband met haar huwelijk met George II van Saksen-Meiningen. George was de tuin genegen en als natuurliefhebber heeft hij de tuin verder uitgewerkt tot het huidige park van 70.000 m² met een grote botanische veelzijdigheid.

Hier is een fotografische impressie van Villa Carlotta