Haarlem

[17 oktober 2018] Afgelopen maand heeft designJAAP architectuurfoto’s  gemaakt in de hoofdstad van Noord-Holland: Haarlem.  Op het gebied van oude architectuur is Haarlem een juweeltje en beslist een aanrader voor toeristen om het drukke Amsterdam te ontvluchten.

De plaatsnaam Haarlem  is waarschijnlijk een verbastering van Haarloheim. De naam Haralem werd aan het begin van de 10e eeuw voor het eerst op papier gezet door een geestelijke van de Sint Maartenskerk te Utrecht, die een inventarisatie moest maken van alle kerkelijke bezittingen. Op deze lijst wordt de plaats Haralem met drie boerderijen genoemd. De ligging aan de rivier het Spaarne heeft de stad de bijnaam Spaarnestad opgeleverd. In de Vroegmoderne Tijd stond Haarlem bekend als de schildersstad. Dankzij zijn ligging in het noorden van de Bollenstreek heeft de stad tegenwoordig ook de reputatie de Bloemenstad te zijn. In 1658 stichtte Peter Stuyvesant Nieuw-Haarlem in de provincie Nieuw-Nederland, aan de oostkust van de tegenwoordige Verenigde Staten. In 1664 namen de Engelsen de kolonie over en doopten de plaats om tot Harlem. Harlem, dat in het noorden van de borough Manhattan ligt, maakt nu deel uit van de stad New York.

Haarlem is de zesde monumentenstad van Nederland. De stad telt 1149 rijksmonumenten. Daarnaast telt de stad zo’n 1238 gemeentelijke monumenten. Bovendien is de historische binnenstad aangewezen als beschermd stadsgezicht. In de binnenstad staan dan ook de meeste van de monumenten, zoals de Grote of Sint-Bavokerk, het Stadhuis, de Vleeshalen de fraaie Amsterdamse Poort uit 1400. De Grote Markt ligt centraal in de oude binnenstad van Haarlem en wordt gedomineerd door de Sint-Bavokerk.

Hier is een fotografische impressie van de oude binnenstad van Haarlem.