[6 februari 2019] Afgelopen maand heeft designJAAP architectuurfoto’s voor de nieuwe categorie Rotterdamse gebouwen. Als eerste het hoofdstation van Rotterdam: Rotterdam Centraal Station.

Rotterdam Centraal Station 57933

Het station verwerkt gemiddeld dagelijks 170.000 reizigers. Het huidige stationsgebouw, gelegen aan het Stationsplein, werd op 13 maart 2014 officieel geopend door koning Willem-Alexander. Voor dit station was in 2004 begonnen met een totale reconstructie van het station en zijn omgeving om het toenemende verkeer van treinen, bijvoorbeeld de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam, Brussel, Parijs en sinds vorig jaar Londen, te kunnen verwerken en om de RandstadRail haar plaats te kunnen geven. Om deze toename aan te kunnen was een nieuw station nodig. Ook was het bestaande station, met name de reizigerstunnel, te klein geworden om het grote aantal passagiers te verwerken.

De bouw van het nieuwe Stationsgebied duurde 9 jaar en koste 633 miljoen euro. De architectuur was een samenwerking vanBenthem Crouwel, Meijer en Van Schooten, West8.

De opvallende vorm van de nieuwe stationshal is een blikvanger en ze vormt de nieuwe entree tot de stad. De hal heeft een enorme glazenpui met direct uitzicht op de stad. De grootte en hoogte van de hal zorgen voor ruimte en licht waardoor het een prettige en veilige plaats is. Door het hoge schuine dak met lichtkoepels is er optimaal daglicht inval. De hal biedt toegang tot metro, RandstadRail en de ondergrondse fietsenstalling. In noordelijke richting loopt de hal vloeiend over in de brede reizigerspassage onder de sporen en biedt een doorkijk naar de Provenierswijk en de tussenliggende vertrekkende en aankomende treinen.

Hier is een fotografische impressie van het Rotterdam Centraal Station.