[2 april 2018] Vlaardingen is een stad en gemeente gelegen aan de Nieuwe Maas in Zuid-Holland en heeft ruim 70.000 inwoners. De gemeente maakt deel uit van het samenwerkingsverband Stadsregio Rotterdam en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

Vlaardingen is vooral bekend als dé haringstad van Nederland. De visserij (op haring, ansjovis en kabeljauw) is echter verleden tijd. Wel is het visserijverleden met name rond de Oude Haven en de Koningin Wilhelminahaven nog goed herkenbaar. Een monument op het Grote Visserijplein van Govert van Brandwijk herinnert aan de vele vissers die op zee het leven lieten.

1018: slag bij Vlaardingen
In het jaar 1018 stuurde de Duitse keizer een grote vloot met soldaten naar het uiterste westen van zijn rijk. Bij de nederzetting Flardinga, zoals Vlaardingen toen heette, kwam het tot een veldslag met graaf Dirk III en zijn mannen, die zij aan zij vochten met Vlaardingse boeren. Dirk III kwam als winnaar uit de strijd. De Slag bij Vlaardingen luidde een bloeiperiode in van het graafschap dat rond 1100 Holland ging heten. In 2018 wordt de slag bij Vlaardingen uitgebreid gevierd.

Hier is het architectonisch fotoverslag van Vlaardingen.