[24 maart 2018] Afgelopen maanden heeft designJAAP de Rotterdamse wijken gefotografeerd. Afgelopen week is JAAP begonnen met het fotograferen van ondermeer de Rotterdamse wijk en het voormalig dorp PernisPernis heeft een oppervlakte van 1,6 km². Sinds maart 2010 is ook Pernis een stadsdeel van Rotterdam geworden. Pernis heeft zijn dorpse karakter zeer goed weten te behouden.

Pernis ontstond waarschijnlijk in de dertiende eeuw en werd pas in 1934 geannexeerd door de gemeente Rotterdam. Het was van oudsher een boerendorp. Vanaf de negentiende eeuw kende het ook een bloeiende zalmvisserij. In de achttiende eeuw ontstond de zeevisserij waarvan de vissers tot aan IJsland voeren. Op de top van de visserij voeren er 22 Pernisse sloepen.

Vanaf de jaren dertig werden rond het dorp havens aangelegd, eerst de Eemhaven aan de oostkant en later de 1e en 2e Petroleumhaven aan de westkant. Kenmerkt de Eemhaven zich door containersoverlag, de Petroleumhavens worden gedomineerd door de petrochemische industrie met verschillende olieraffinaderijen, o.a. van Shell Pernis. Hierdoor is het dorp ook landelijk bekend.

Lange tijd lag Pernis vrij geïsoleerd ten opzichte van de stad. De verbinding met Rotterdam werd vnl. onderhouden door de Pernisserboot die een keer of 6 per dag tot ‘De Boompjes’ (dichtbij de Willemsbrug) voer en ook aanlegde in Schiedam en Delfshaven. In 2002 werd het metrostation Pernis geopend aan de nieuw aangelegde Beneluxlijn, onderdeel van de Calandlijn. Hierdoor is de reistijd naar het centrum van de stad teruggebracht tot minder dan 20 minuten.