[7 maart 2018] Afgelopen maanden heeft designJAAP de Rotterdamse wijken gefotografeerd. Afgelopen maand isdesignJAAP begonnen met het fotografen van de wijk Oud-Overschie, onderdeel van het stadsdeel Overschie, oude oorspronkelijke dorpskern is een voormalige zelfstandige gemeente.

De naam Overschie wordt reeds in de tiende eeuw genoemd (‘Ouwer Schie’), toen het dorp een kleine nederzetting in een groot moerasgebied was. In Overschie komen de vier wateren bij elkaar die alle vier kortweg met Schie worden aangeduid: de Delfshavense Schie, de Delftse Schie, de Rotterdamse Schie en de Schiedamse Schie. De Schie werd een belangrijke transportroute in de dertiende eeuw, toen de Schielands Hoge Zeedijk werd aangelegd tussen Vlaardingen en Gouda, waarbij twee havens werden gecreëerd bij de Schie en de Rotte. De eerste werd belangrijk voor de ontwikkeling van Overschie, de tweede voor die van Delfshaven, de voormalige haven van Delft. De Schiedamse Schie dateert uit ca. 1250. In 1340 kreeg de stad Rotterdam toestemming om een kanaal te graven tussen het centrum en Overschie: de Rotterdamse Schie. De Delfshavense Schie werd in 1389 gegraven.

Terwijl de plaatsen rond Overschie groeiden, is de plaats zelf altijd klein gebleven. Uiteindelijk is Overschie in augustus 1941 door de buurgemeente Rotterdam geannexeerd. Direct na de oorlog is de gemeente Rotterdam begonnen met de bebouwing van de Kleinpolder. Het was een pilot-project met materialen en prefab-methoden om de bouwtijd te versnellen, volgens de ideeën van de architect Frans Welschen.