[8 februari 2018] Afgelopen maanden heeft designJAAP de Rotterdamse wijken gefotografeerd. Afgelopen week is designJAAP begonnen met het fotograferen van de wijk Oud-Charlois, onderdeel van het stadsdeel Charlois. Centraal in het door Rotterdam in 1895 geannexeerde dorp Charlois ligt de Oude Kerk. Het bouwwerk bestaat al sinds circa 1467. In 1660 is de toren van de kerk vervangen. In 1868 werd de Oude Kerk grootschalig verbouwd, waarbij het aantal zitplaatsen werk vergroot van 600 naar ca 1200 plaatsen. In de fraaie dorpskern ligt ook het voormalige gemeentehuis.

De eerste (primitieve) bewoning in Charlois gaat terug tot voor het jaar 1200. In 1458 wordt het gebied “De Reijerwaard” waar Charlois in ligt door Filips van Bourgondië aan zijn zoon Karel de Stoute geschonken. Op 14 april 1462 geeft Karel de Stoute het bestuur weer in handen van Matteys de Buyser, IJsbrand Uyt ten Hage, Arend van der Woude en Anthony Michelsz. van Eversdijck en geeft hen toestemming de grond te bedijken. In dezelfde akte bepaalt hij dat de ingedijkte grond “voortaen heten sal ’t land van Charollais”. Deze naam is afkomstig van het graafschap Charolais in het huidige Frankrijk dat ook in het bezit van Karel de Stoute was.