Vogelpark Avifauna is een dierenpark in Alphen aan den Rijn met de nadruk op vogels.

De naam Avifauna refereert aan het deel van het dierenrijk (fauna) dat bestaat uit vogels (Aves in het Latijn). Vogelpark Avifauna is het eerste en tevens een van de bekendste vogelparken ter wereld.

Avifauna

Het park heeft veel groen en vijvers, een restaurant, en een grote speeltuin met vanouds de hoogste glijtoren van Nederland. Het park was eigendom van het Van der Valk-concern maar is sinds begin 2012 een stichting. Stichting Vogelpark Avifauna zet zich in voor vogel- en natuurbescherming en heeft een ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Ergens in augustus 1949 verzocht de burgemeester van Alphen aan den Rijn de heer Van den Brink, eigenaar van landgoed Ten Rhijn, eenmalig zijn “achtertuin” te openen voor nieuwsgierige dorpsgenoten.

De mensen waren zo enthousiast over de privécollectie vogels, dat de gerenommeerde eigenaar van diverse hoedenspeciaalzaken besloot een vogelpark op te richten. Nog geen jaar later, op 17 mei 1950, werd het eerste vogelpark ter wereld geopend. Op de posters ter ere van de opening prijkte reeds de toekan. Toen de heer Van der Valk enkele jaren later het vogelpark overnam besloot hij het toekanlogo te behouden. Niet alleen voor het vogelpark maar ook voor de restaurants en hotels. Zo werd het bekende Van der Valk-logo een feit.

Het huidige ‘wegrestaurant’ ofwel het à-la-carterestaurant is het voormalig woonhuis van de familie Van den Brink. Er zijn nog enkele zeer karakteristieke delen van het park intact zoals de bomenrij bij de entree en de vijver naast het parkrestaurant. De kastanjeboom is reeds gekapt en hier is symbolisch een kunstwerk van gemaakt ook worden er meerdere keren per dag roofvogeldemonstraties gegeven.

In 2013 besloot Vogelpark Avifauna los te gaan van Van der Valk. Avifauna is sinds toen een stichting. Dat betekent dat het park niet erop uit is om winst te maken. Al het geld dat binnenkomt gaat namelijk naar de verzorging van het park en het dierenwelzijn!

En hierna bleef, en blijft, Avifauna zich steeds vernieuwen en verbeteren. Zo bracht Avifauna in 2014 voor het eerst zoogdieren naar het park. Drie verschillende soorten halfapen zijn sindsdien trotse bewoners van Avifauna. Deze apen bleken erg geliefd bij de bezoekers.

Ook in 2016 was het niet stil in Avifauna. Dit jaar werd namelijk het Zuid-Amerikaanse nevelwoud geopend, een aangelegd eiland met de naam Nuboso. Hier klimmen de halfaapjes van boom tot boom, terwijl de bezoeker over het eiland wandelt en de dieren van dichtbij kan bewonderen. Naast de halfaapjes zijn hier ook vogels te zien, en zelfs wilde cavia’s.

Twee jaar later, in 2018 was Avifauna groots in het nieuws. Dit jaar was er namelijk een kiwi geboren in het park. Hiermee had Avifauna een primeur in Nederland. Avifauna is een van de weinige dierentuinen met kiwi’s in de collectie. De geboorte van een kiwi was daarom ook uniek nieuws!

In 2020 wordt een nieuwe volière gebouwd voor de Stellers zeearenden, en komt er een Zuid-Amerikaanse pampa met vicuña’s, zwarthalszwanen, nandoes en kuifhoenderkoeten. Voor deze pampa moesten de Chileense flamingo’s het park wel verlaten.

Hier is een fotografische impressie van Avifauna op de nieuwe (stockfoto) website designjaap.online